Access en AI

Met de komst van AI (kunstmatige intelligentie) kan het ontwikkelen van applicaties vlotter verlopen. AI wordt inmiddels handig ingezet om stukken specialistische code te genereren. Met name voor code die niet alledaags is, kan dit heel handig zijn. Bijvoorbeeld een stukje code om via de Outlook API contactpersonen op te vragen, of code om een koppeling te maken met een specifieke Web-Service.

Hoewel AI (ChatGPT en Bing) vervorderd zijn met het maken van VBA-code, ontbreekt het nog aan het overzicht en de samenhang tussen de verschillende stukken code, en een koppeling naar de gebruikers interface.

Op vraag aan ChatGPT :

“Kan ChatGPT een volledige Access applicatie ontwikkelen?”

Is het antwoord van ChatGPT:

Nee, ChatGPT kan geen volledige Access-applicatie ontwikkelen. ChatGPT is een tekstgebaseerd model dat is ontworpen om mensachtige tekst te genereren op basis van de input die het ontvangt. Hoewel het nuttig kan zijn voor het genereren van codefragmenten, suggesties en algemene programmeerinformatie, heeft het niet de mogelijkheid om complexe softwaretoepassingen te ontwikkelen, zoals een volledige Access-databaseapplicatie.

Het ontwikkelen van een Access-applicatie vereist kennis van databases, gebruikersinterfaces, logica voor gegevensverwerking en vaak ook Visual Basic for Applications (VBA)-programmering om aangepaste functionaliteit toe te voegen. Dit is een complex proces dat niet kan worden geautomatiseerd door een tekstgebaseerd model zoals ChatGPT. Het vereist meestal de inzet van ervaren softwareontwikkelaars en databaseontwerpers.

Als je hulp nodig hebt bij het ontwikkelen van een Access-applicatie, raad ik je aan om contact op te nemen met een professionele softwareontwikkelaar of een bedrijf dat gespecialiseerd is in databaseontwikkeling. Ze kunnen je helpen bij het plannen, ontwerpen en implementeren van je Access-applicatie op een manier die aan jouw specifieke behoeften voldoet.